.
Promosi
.

Cara pasang "Top Up" di blogspot.

Bismillahirrahmaanirrahiim.

Entry FARISZ@AZ.Com kali ini adalah tutorial bagaimana para blogger hendak memasang "Top Up" di blogspot. "Top Up" adalah alat atau widget untuk memudahkan penziarah boleh ke ruangan paling atas blog tanpa melakukan "scroll" blog. Jika blog terlalu panjang , penziarah terpaksa "scroll" blog untuk melihat ruangan paling atas.

1. Daftar masuk ke Blogspot.

2. Ke ruangan HTML.


  (i) Klik "Reka Bentuk"
 (ii) Klik "Edit HTML"
(iii) Klik "Kembangkan Template Widget"

3. Cari kode di ruangan "Edit HTML"

4. Letakkan kode


di atas kode .

5. URL GAMBAR : Gantikan dengan mana-mana url gambar yang anda minat
    height='100'    : Tinggi gambar (Ubah suai saiz gambar mengikut kehendak blogger)
    width='100'      : Lebar gambar (Ubah suai saiz gambar mengikut kehendak blogger)

6. Contoh gambar.

http://i1143.photobucket.com/albums/n636/FARISZAZ/Top%20Page%20Hosting/ninjatopup.gif?t=1305661083

7. Klik "Preview" atau "Pratonton". Jika tiada masalah klik "Save" atau "Simpan Template".

Selesai (^_^)

Untuk lain-lain url gambar , anda boleh ke Url Gambar
Untuk tutorial blogspot yang lain anda boleh ke Tutorial Blogspot FARISZ@AZ.Com  

Wallahua'lam.

5 ulasan:

Cik Nin said...

wah. bgus btul thanx for the info mr.fariz ^_^

MaSLiNa said...

Thanks for sharing this tutorial.. dah lama saya cari tapi baru skang jumpa.. lepas cari gambar yang sesuai, saya nak apply kan tutorial ni.. kita tgk hasilnya mcm mana ok? ;-)

MaSLiNa said...

ok, dah buat dah.. jadi pun.. hehehe.. thanks ye

Nieyza said...

ta yer..:)

Nieyza said...

tq yer..:)

Design by FARISZ@AZ.Com