.
Promosi
.

Cara pasang Penukar Warna Blog di Blogspot

Bismillahirrahmaanirrahiim.

Entry FARISZ@AZ.Com kali ini adalah tutorial bagaimana para blogger hendak memasang Penukar Warna Blog di blogspot.

Alat tersebut sesuai di pasang di mana-mana blogger , ia bertujuan untuk pelawat blog mesra dengan warna latar belakang blog iaitu pelawat blog boleh memilih warna yang disediakan oleh admin blog bagi pelawat menyesuaikan diri dan mata dalam pembacaan di sesebuah blog. Sebilangan pelawat menyukai latar belakang yang berwarna gelap dan sebilangan pelawat menyukai latar belakang yang berwarna putih atau warna-warna cerah , jadi dengan alat ini ia membantu pelawat mesra dengan sesebuah blog.

Penukaran warna diblog menggunakan alat ini tidaklah bersifat kekal kerana apabila blog "refrest" atau dilihat semula ia akan menunjukkan warna asal blog semula. Untuk melihat contoh anda boleh ke Tutorialstoblog

(Contoh Penukar Warna Blog)

Cara pasang Penukar Warna Blog di Blogspot

1. Daftar masuk ke Blogspot.

2. Klik "Reka Bentuk".


3. Di ruangan "Eleman Laman" klik "Tambah Alat".


4. Di dalam pilihan alat sila pilih "HTML/JavaScript"


5. Salin kode dibawah dan letakkan di alat "HTML/JavaScript" (Alat yang ditambah pada No.4). Dan klik "Save" atau "Simpan"6. Susun alat tersebut di "Elemen Laman" mengikut kehendak anda.

7. Klik "Save" atau "Simpan"di "Elemen Laman". Selesai (^_^)

Tips : Sebaiknya alat tersebut diletakkan diruangan atas atau bucu blog diruangan atas untuk memudahkan pelawat blog melihat alat tersebut.

Nota : Untuk catatan pengubahan alat tersebut seperti mengantung alat tersebut dibahagian bucu blog atau pengubahan warna pilihan di alat tersebut akan saya buat dicatatan akan datang , InsyaAllah.

Untuk lain-lain tutorial, blogger boleh ke Tutorial Blogspot FARISZ@AZ.Com

Wallahua'lam.

2 ulasan:

Zaza said...

hehehe...woow!! hebat3...thx

Kakkoii said...

x berat ke blog nanti?

Design by FARISZ@AZ.Com