.
Promosi
.

Cara Membuat Biskut Semprit

Bismillahirrahmaanirrahiim.


Sempena Bulan Ramadhan ketika ini dan Syawal yang bakal tiba , rasanya sesuai juga untuk berkongsikan resepi kuih atau biskut semprit. Bagi yang beraya diperantauan bila melihat kuih raya pasti akan teringatkan kampung halaman.

       Bahan-bahan :
  • 6 cawan tepung kastard
  • 2 cawan mentega
  • 3 cawan tepung gandum
  • 2 cawan gula halus
  • 2 biji telur
  • Ceri merah dan hijau (yang telah dipotong dadu)
       Cara-cara :
  • Pukul gula halus dan mentega sehingga kembang.
  • Masukkan 2 biji telur dan teruskan pukul sehingga kembang.
  • Adunkan tepung kastard dan tepung gandum.
  • Masukkan adunan campuran tepung gandum dan tepung kastard ke adunan campuran gula halus , mentega dan telur.
  • Pukul semua bahan sehingga sebati.
  • Masukkan bahan ke acuan semprit untuk membentukkan biskut.
  • Hiaskan ceri merah dan hijau di atas tepung yang telah dibentukkan.
  • Bakar bahan selama 15 minit
Semoga berjaya membuat kuih atau biskut semprit (^_^)

Wallahua'lam.

0 ulasan:

Design by FARISZ@AZ.Com