.
Promosi
.

Bersabar Dalam Berdoa
Dari Abu Hurairah r.a bahawa nabi SAW telah bersabda: ”Allah sentiasa memperkenankan doa seorang hamba selama doa itu tidak mengandungi (perkara) dosa, (perkara yang) memutuskan silaturrahim dan selama tidak meminta supaya cepat-cepat diperkenankan.” Lalu baginda ditanya oleh seseorang: ”Apa maksudnya meminta dicepatkan?” Jawab baginda:”Umpamanya seseorang itu berkata dalam doanya: ”Aku telah berdoa, aku telah berdoa tetapi aku belum melihat doaku diperkenankan. Lalu aku putus asa dan berhenti berdoa.”

(Riwayat Muslim)

Penerangan :

Betulkah setiap doa akan dikabulkan oleh Allah ? Mungkin ada antara kita yang telah berdoa sesuatu namun tidak merasakan keberhasilannya. Selaku hamba, kita harus menyedari bahawa kita tidak berhak memaksa Allah kerana kitalah yang berhajatkan sesuatu bukan sebaliknya. Sesungguhnya Allah lebih tahu apa yang terbaik untuk kita atau mungkin Allah mempunyai ketentuan lain yang tidak kita ketahui. Mungkin juga doa kita bukan tidak dikabulkan tetapi ditunda waktunya atau diganti dengan yang lebih baik. Nabi Zakaria a.s adalah contoh manusia yang sangat kuat nilai kesabarannya. Baginda telah puluhan tahun berdoa agar dikurniakan zuriat namun belum dikabulkan Allah. Antara isi doa baginda ialah: “Ya Tuhanku, sesungguhnya tulangku telah lemah dan kepalaku telah ditumbuhi uban, dan aku belum pernah kecewa dalam berdoa kepada Engkau, ya Tuhanku. (Maryam:4) sehingga pada akhirnya Allah SWT memakbulkan permintaan baginda dengan mengurniakan seorang anak lelaki bernama Yahya. Begitulah sikap yang seharusnya kita contohi iaitu jangan sekali-kali kecewa dalam berdoa.

Kemungkinan juga doa dimakbulkan tetapi Allah tidak memberikan apa yang kita minta tetapi Allah memberikan apa yang kita perlukan.Kerana Allah Maha Mengetahui atas segala hamba-hambaNya.

Wallahua'lam.

3 ulasan:

aishah said...

doa senjata mukmin....alhamdulillah krn kita masih ada Allah yg mdgr setiap luahan suka duka

daie kenyalang said...

..sukar utk mengelakkan diri drp bputus asa dlm menanti terkabulnya doa kita sebagai hamba.itulah hakikatnya insan bergelar manusia,lemah & sering terlupa bhwa ALLAH Maha mmperkenankn doa bg yg selayaknya..hakikatnya jua kita kena belajar utk didik hati dgn ksabarn yg tinggi..kerna mungkin tidak skrg ALLAH kurniakn, & mngkin pd hari yg kmudiannya ALLAH himpunkn n makbulkn doa kita sekian lamanya kerna ALLAH tahu saat kita mampu & tdk mmpu mmikul sstu dlm SUATU KEADAAN

Faizah said...

Moga ku istiqomah untuk berdoa dan moga ku sabar ketika menunggu ia dimakbulkan.

Design by FARISZ@AZ.Com