.
Promosi
.

Menjauhi Perbuatan Yang Mendatangkan Bahaya

Rasulullah S.A.W bersabda : "Sesungguhnya syaitan ada baginya bisikan ke hati anak Adam, dan Malaikat juga ada bisikannya; ada pun bisikan syaitan itu ialah galakannya supaya seseorang melakukan kejahatan dan mendustakan kebenaran, dan bisikan Malaikat pula ialah galakannya supaya seseorang mengamalkan kebaikan dan meyakini kebenaranya; oleh itu sesiapa yang terasa bisikan yang baik, maka hendaklah ia mengetahui bahawa perkara itu dari Allah, serta hendaklah ia bersyukur kepada Allah, dan sesiapa yang terasa bisikan yang satu lagi maka hendaklah ia meminta perlindungan Allah dari angkara syaitan".

(Ibn Mas'ud r.a)
 
Penerangan :

1. Setiap manusia mempunyai lintasan hati yang berlainan kerana berlainan sebabnya.

2. Satu daripada jenis lintasan itu adalah lintasan yang dibawa oleh malaikat yang bertugas memancarkan ke dalam hati manusia perasaan suka berbuat kebajikan dan menerima kebenaran; sementara satu lagi lintasan adalah lintasan syaitan iaitu lintasan untuk melakukan kejahatan dan menolak kebenaran.

3. Lintasan malaikat ini dinamakan sebagai “ilham” dan lintasan jahat syaitan itu sebenarnya adalah “was-was” di mana kita diperintahkan memohon perlindungan Allah daripadanya sebagaimana yang dimaksudkan di dalam al-Quran, Surah an-Nas.

4. Oleh yang demikian selaku manusia biasa, apabila datang sesuatu lintasan hati, maka hendaklah kita mempertimbangkannya terlebih dahulu dengan neraca syarak ; jika bersesuaian kerjakanlah, jika sebaliknya jauhkanlah.

Wallahua'lam.

2 ulasan:

NuSaNa NoSa 91 said...

paling takut klu lintasan ati tu menjurus ke arah syirik.. moga2 dijauhkan.. na'uzubillah~ T_T

Arm_mj said...

alaa xde button like nak tekan..LIKE! thumbs up! btol2..kadang2 bile lintasan ati dr syitan tuh yg kte nk ikot sgt huhu

Design by FARISZ@AZ.Com